Transalpina

Calatoria mea pe Transalpina (DN 67C) a fost una de vis, mai este cunoscuta si sub numele de “Drumul Regelui” sau “Poteca Dracului” si este cel mai inalt drum rutier din Romania atingand altitudinea maxima in Pasul Urdele – 2.145 m, este cea mai spectaculoasa si mai salbatica sosea din Romania, dar si cea mai inalta, peisajele de acolo te lasa cu gura cascata, vei fi uimit de absolut tot, nu uita ca Transalpina este soseaua unde poti atinge norii. Situat in Muntii Parang, Carpatii Meridionali, drumul de 150 de km leaga Oltenia de Transilvania, intre localitatile Novaci din judetul Gorj si Sebes din judetul Alba. Drumul traverseaza Muntii Parang de la nord la sud si face o paralela cu Valea Oltului si Valea Jiului.
Ajungand acolo, m-am cazat la Hotelul Popasul Regelui. Vara cel mai cautat loc este terasa unde in cele 70 de locuri te bucuri de aerul curat si de privelistea locului , la nici 100 de metri se afla lacul Tau Bistra. La acest hotel m-am bucurat de toate mancarurile gustoase pe care le au.
Prima data am fost prin Obarsia Lotrului, aflata intr-o vale cu o deschidere foarte frumoasa, sunt mai multe posibilitati: se poate merge in stanga spre Brezoi, care se afla la circa 60 km, trecand pe langa Lacul Vidra si apoi prin statiunea Voineasa, sau in dreapta spre Petrila — 28 de km. Pentru a continua spre Transalpina trebuie mers inainte spre Novaci. De fapt, de abia acum incepe cea mai interesanta parte a Drumului Regal, drumul prin zona alpina. Serpentinele se insiruie una dupa alta, atingand locuri tot mai inalte: Stefanu, Carbunele, Muntinu, Urdele. Dintr-o data muntele dispare, iar in fata se intinde platoul de pe varful Papusa, de unde se coboara in Statiunea Ranca si apoi la Novaci, unde se termina Transalpina.
Am ramas de-a dreptul uimit de Lacul Galcescu, am avut parte de cea mai frumoasa priveliste din viata mea. Traseul cel mai indicat este din Novaci, pe drumul national 67C care este cunoascu ca Transalpina, spre Ranca (18 Km). Acest drum face legatura Novaci-Obarsia Lotrului-Sebes Alba. Pe acest drum la circa 10Km de statiunea Ranca, dupa ce ati trecut de varful Papusa, incepe traseul turistic marcat cu banda rosie. Traseul este refacut si fara probleme. O varianta drept inainte ajunge la Parangu Mare, iar cealalta varianta spre dreapta coboara in caldarea lacurilor si ajunge la lacul Calcescu. Este cel mai mare lac glaciar din masivul Parang si este situat in mijlocul masivului Parang, la nord-est de varful Parangul Mare intr-o caldare glaciara deosebita prin varietatea florei si rocilor glaciare. Circul Galcescu, modelat in granite si granodiorite, este cel mai complex, format din mai multe trepte delimitate de rupturi de panta.
A fost cea mai interesanta experianta a mea, voi reveni cat mai curand pe Transalpina, nu voi ezita nici o secunda sa ma intorc si am sa ma cazez la acelasi hotel, a fost foarte confortabil si linistit. Aceasta este cel mai frumos hotel de pe Transalpina, are un restaurant de 160 locuri, are 20 camere si disponibilitate non-stop pentru rezervare.

Distribuie

Leave a Reply