Trenul care alerga de-a lungul tarii

Intr- unul din trenurile care alergau de-a lungul tarii, intr-o frumoasa zi de septembrie, o femeie de vreo treizeci si cinci de ani, se prefacea ca doarme, intr-un compartiment de clasa intai. Cele sase locuri erau ocupate de patru barbati si doua femei.

La scurt timp de la plecarea trenului, incepu sa se inchege o convorbire intre calatori. La remarca unuia ca porumbul este bun, urmara aprecieri cantitative, apoi, pe masura ce isi dezvaluira ocupatiile, discutiile devenira interesante. Comentariile despre recolta erau facute de niste necunoscatori in materie, nici unul dintre ei nefiind agronom sau in vreo munca in agricultura, cand insa pornira sa vorbeasca de problemele de care se ocupau, cu o usurinta extraordinara, fiecare oferi celor din compartiment o vedere generala in domeniul respectiv, dar si amanunte si critici, pe care probabil ca nu ar fi avut curajul sa le spuna asa de transant, intr-o sedinta in unitattea in care lucrau.
Greutatile CFR-ului au fost aduse in discutie de catre un ceferist care calatorea cu permis in acest vagon de clasa intai. Cate puteau sa discute, incepura sa faca o paralela intre organizarea mai veche si cea actuala, scoasera in relief toate progresele facute in acest domeniu.
Interesanta discutie! Femeia care se prefacea ca doarme nu pierdea nici un cuvant. Detesta discutile despre fotbal, la care se pricep toti mai bine ca sportivii insisi, sau cele despre arta, in care iarasi este competenta toata lumea.
Asa cum se intamplase aici, insa, ca fiecare sa vorbeasca despre ce stie mai bine, si se nimerise sa fie niste varfuri in meseriile lor, si-a dat seama de asta, calatoria se arata a fi placuta si scurta.
Se astepta la randul ei sa fie atacata, mai curand sau mai tarziu, cu intrebari, privitoare la ea insasi. Va trebui sa renunte la simularea somnului, sa arunce in discutie cateva cuvinte, din care sa reiese ca nu este o persoana care le-ar putea dezvalui cine stie ce, sa curme singura curiozitatea pe care o ghicea deja in ochii lor si sa-i dezamageasca in acelasi timp.

Distribuie

Leave a Reply