Ulise

Numele adevarat al lui Ulise este Odiseu. De aceea, marea poema epica a lui Homer, care-i canta peripetiile, pe drumul intoarcerii acasa, dupa sfarsitul razboiului troian, se cheama ”Odiseea”. In literatura insa, numele de Odiseu nu este aproape  deloc folosit, fiind inlocuit cu cel roman, Ulise.

Astfel, in legenda Nibelungilor, eroul german Sigfrid se scalda in sangele unui balaur ca sa devina invulnerabil. In timpul scaldatului, ii cade insa o frunza de tei pe umar si aici va fi locul unde il va lovi mai tarziu dusmanul. Atat numarul corabiilor, cat si acela al ostenilor au fost mult exagerate.

Batranul Nestor, inteleptul, il sfatuieste pe Agamemnon sa-si organizeze oastea, spunandu-i in felul urmator:

”Armia tu intocmeste-ti acum dupa neam si-nrudire,

Neamul pe neam sa se-ajute la lupta si ruda pe ruda”.

Si zice inteleptul Nestor astfel, pentru ca in epoca homerica, unitatea sociala de baza era ginta paterna, adica grupul de persoane ce avea un stramos comun in linie directa barbateasca. Mai mare decat ginta era fratria. Iara mai multe fratrii formau tribul. Regele, basileul, avea si-un sfat al lui sau un consiliu, format, in primul rand, dintre reprezentatii cei bogati ai gintilor. Iara intimpuri grele, basileul putea sa cheme si adunarea poporului sau a ostirii sa ii aprobe masurile care le lua. De fapt, in adunatura asta, tot nobilimea hotara. Nu-i ramanea poporului decat sa-si arate, prin strigate, dezaprobarea sau aprobarea fata de-aceste hotararii.

Elinii socoteau ca nici un lucru de seama nu se face fara sacrificiu. Cu cat era mai pretioasa jerfa, cu atat succesul era mai asigurat.

Jalea Andromacai este unul dintre cele mai zguduitoare cantece din marea poema ”Iliada”. Ea a inspirat adeseori pe artisti. O tragedie” Andromaca” a creat in antichitate Euripide. Aceasta induiosatoare intamplare a fost pictata pe un vas antic de-o frumusete, care se gandeste in tezaurul artistic al Ermitajului din Leningrad.

 

Distribuie

Leave a Reply